Επικαιρότητα

Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΝΕΟΣ ΚΙΝΔ) – ΠΡΩΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

Δείτε το βιντεοσκοπημένο (με επιμέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας) εδώ

Σύγχρονα ζητήματα του δικαίου των σημάτων

Δείτε βιντεοσκοπημένη την εκδήλωση εδώ

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ         

Πρόγραμμα 23ου Συνεδρίου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ)-

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Kατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων, το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «ASTIR * EGNATIA» στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου 2013 με θέμα:

«Η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας»


Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν το απόγευμα της Παρασκευής 1.11.2013 στις 18:30 και θα λήξουν το μεσημέρι της Κυριακής, 3.11.2013στις 14:30.

Ειδικότερα τα θέματα των εισηγήσεων των επί μέρους θεματικών ενοτήτων και οι εισηγητές, με την επιφύλαξη της συμπληρώσεως και οριστικοποιήσεως του παρόντος προσωρινού προγράμματος, έχουν ως ακολούθως:

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 17:15

17:15: Δηλώσεις συμμετοχής – Παράδοση συνεδριακού φακέλου

18:15: Έναρξη Συνεδρίου -Χαιρετισμοί

Ι. 18:30 . Γενικές Εισηγήσεις:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Ντίνας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης (Έβρου)

1.Λάμπρος Κοτσίρης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: Η πολυδιάστατη έννοια της αφερεγγυότητας.

2.Γεώργιος Τριανταφυλλάκης, Καθηγητής ΔΠΘ: Η αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας ως υποχρέωση του οφειλέτη.

21:30: Δεξίωση καλωσορίσματος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρουπόλεως στο ξενοδοχείο «ASTIR * EGNATIA»

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου2013 ώρα 09:30

ΙΙ. Γενικοί τρόποι αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας.

Πρόεδρος: Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος, Καθηγητής ΔΠΘ

1.Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής (Ε.Τ.Ε.), «Η ανίχνευση της αφερεγγυότητας».

2.Αργύρης Οικονόμου, Δικηγόρος, Διευθυντής Ν.Υ. ΔΕΗ, «Προφύλαξη από την αφερεγγυότητα, διαχείριση κινδύνων και εταιρική διακυβέρνηση».

3.Αντώνιος Καραμπατζός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Προσπάθειες συμβατικής αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας: Η υποχρέωση αναδιαπραγμάτευσης του αρχικού περιεχομένου της σύμβασης»

Διάλειμμα

4.Ματθίλδη Χάρισμα, Δικηγόρος, «Η νομική θέση της επιχείρησης που βρίσκεται σε παύση πληρωμών».

5.Έφη Κινινή, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας».

Συζήτηση

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013 ώρα 18:00

ΙΙΙ. Στρογγυλό τραπέζι: Η χρηματοδότηση της αφερέγγυας επιχείρησης.

Συντονιστής: Βασίλης Τουντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου

Συμμετέχοντες: Αντώνης Μεταξάς, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μούργελας, Δικηγόρος, Νικόλαος Πιμπλής, Δ.Ν. Δικηγόρος, Δημήτρης Τσιμπανούλης, Δ.Ν. Δικηγόρος

Συζήτηση

Κυριακή,3 Νοεμβρίου 2013 ώρα 09:30

IV. : Η αποτίμηση της θεσμικής αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας (πτωχευτικές και παραπτωχευτικές διαδικασίες)

Πρόεδρος: Μιχαήλ Π.Μαργαρίτης, Αρεοπαγίτης ε.τ., Πρόεδρος Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

1.Γεωργία Μπεχρή-Κεχαγιόγλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΠΘ, «Η ενδοπτωχευτική διαδικασία αναδιοργάνωσης και το μέλλον της».

2.Δημήτρης Αυγητίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΠΘ, «Η διαδικασία εξυγίανσης (άρθρα 99 επ. ΠτΚ): Μια (προσωρινή) αποτίμηση».

3.Ιάκωβος Βενιέρης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, «Κριτική αποτίμηση της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 (τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά») όπως αναμορφώθηκε με το ν. 4161/2013».

Διάλειμμα

4.Νικόλαος Ελευθεριάδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ, «Η ευθύνη για την εταιρική αφερεγγυότητα ως πρόβλημα του εταιρικού και του πτωχευτικού δικαίου».

5.Ιωάννα Καλαντζάκου, Δικηγόρος, «Η ποινική αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας».

Συζήτηση

Συμπεράσματα

Πίνακας παρεμβάσεων (submitted papers):

 1. Αποστολόπουλος Χάρης, Δικηγόρος Δ.Ν.: H πρόκληση της αφερεγγυότητας στην Α.Ε. κατά το άρθρο 98 παρ. 2 ΠτΚ: Yπάρχει χώρος εφαρμογής του κανόνα επιχειρηματικής κρίσης ως μέσου άμυνας των διοικητών της Α.Ε.;
 2. Βελέντζας Ιωάννης, Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Εξυγίανση και ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος.
 3. Ευαγγελία-Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης, ΜΔΕ Ευρωπαϊκού Δικαίου, Υπ ΔΝ, Εμπορικού Δικαίου: Tο καθεστώς χορήγησης προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της διαδικασίας εξυγίανσης σύμφωνα με τα άρθρα 99 και 103 ΠτΚ.-Δικαστηριακή πρακτική και δυσχέρειες αναφορικά με την εφαρμογή τους
 4. Καλαμπούκα Πόπη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Ανατ. Μακεδ. & Θράκης (ΑΜΘ), Η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων σχετικά με την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
 5. Καραγιάννης Βασίλειος, Δ.Ν., Εντεταλμένος Διδασκαλίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών) – Ανώτερος Συνεργάτης, Δικηγορική Εταιρία KLC: Η προστασία της (αφερέγγυας) επιχείρησης από τους πιστωτές της υπό το φως των ενωσιακών κανόνων περί ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων.
 6. Κατηφόρης Νικόλαος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος: Η δικονομική αντιμετώπιση του πιστωτή που δεν έχει ενταχθεί στο σχέδιο διευθετήσεως του οφειλέτη στο πλαίσιο της αναμορφωθείσας διαδικασίας του ν. 3869/2010.
 7. Λαδάς Δημήτριος, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος: Η ειδική θέση των εργαζομένων στη διαδικασία εξυγίανσης – σύζευξη ή διάζευξη εργατικού & πτωχευτικού δικαίου.
 8. Λιάππα, Μαρία- Αργυρώ Α., Δικηγόρος,LL.M. : Ο έλεγχος και η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων ως μέσα διαπίστωσης της επικείμενης αφερεγγυότητας - Το ζήτημα της συνεχιζόμενης δραστηριότητας της επιχείρησης.
 9. Λιναρίτης Ιωάννης Ε., Δ.Ν., Δικηγόρος, ΜΒΑ (IBF): Τα Warrants (Τίτλοι παραστατικοί Δικαιωμάτων κτήσης μετοχών) ως εργαλείο της κεφαλαιαγοράς για την αντιμετώπιση της (τραπεζικής) αφερεγγυότητας.
 10. Μήτσου Άννα, Δ.Ν., Δικηγόρος: Η «διάσωση με ίδια μέσα» (bail-in) ως εργαλείο διαχείρισης της τραπεζικής αφερεγγυότητας.
 11. Σινανιώτη-Μαρούδη Αριστέα, Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς: Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (Solvency II).
 12. Χατζηιωάννου Μαρία - Χριστίνα, δικηγόρος, LL.M. : Η διατήρηση της ευθύνης των εγγυητών έναντι των πιστωτών στις προπτωχευτικές και πτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης και στην πτώχευση

Το δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο ορίστηκε: α) Για τα μέλη του Συνδέσμου στο ποσό των 70€,β) Για τα μη μέλη στο ποσό των 85€, γ) Για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο ποσό των 50€[i]και δ) Για κάθε συνοδεύον πρόσωπο 20€[ii].

Στους συνέδρους θα διανεμηθεί φάκελος, που θα περιέχει τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις.

Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας των εγγραφών τόσο για τους συνέδρους όσο και για την δεξίωση, για την εξασφάλιση της οποίας απαιτείται η καταβολή του δικαιώματος και δήλωση συμμετοχής κατά περίπτωση, όπως κατωτέρω ορίζεται.

Για τις εγγραφές παρακαλείσθε να απευθύνεσθε στο Δικηγορικό Γραφείο Ματθίλδης Χάρισμα & Συνεργατών (Πανεπιστημίου 64, 8ος όροφος -Τηλ. 210-3818956, fax 210- 3818473) από 9 Σεπτεμβρίου έως και την 24η Οκτωβρίου 2013 και κατά τις ώρες από 10:00 έως 16:00. Πληροφορίες στα τ/φ: 210-3818956, 210-3318170.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ[i]Απαιτείται σχετικώς η επίδειξη ταυτότητας.

[ii] Αφορά περιοριστικά δικαίωμα συμμετοχής στη δεξίωση.


 Επιστημονικές εκδηλώσεις : Συνέδρια
Ο Σύνδεσμος διοργανώνει ετησίως ένα Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου, που διεξάγεται  σε επιλεγόμενη πόλη της Ελλάδος , συνήθως τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου ...διαβάστε περισσότερα

 Επιστημονικές εκδηλώσεις : Ημερίδες
Ο Σύνδεσμος διοργανώνει ετησίως δύο ημερίδες με επίκαιρα θέματα ...διαβάστε περισσότερα

 Επιστημονικές συναντήσεις
Τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων στην προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και συνεχούς ενημερώσεώς των, συναντώνται σε τακτά (ανά δεκαπενθήμερο) χρονικά διαστήματα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) ...διαβάστε περισσότερα

  Οι Όμιλοι Επιχειρήσεων

29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου
...διαβάστε περισσότερα

  Αναμνηστικός Τόμος Λεωνίδα Γεωργακόπουλου
Από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος
Τόμος I   |  Τόμος IΙ
Copyright 2005-2023 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ | Developed by NOMIKI BIBLIOTHIKI WEB SERVICES | Supported by zilsen